rozwiąz równanie i przeprowadz dyskusję.
Mag.: Rozwiąż równanie i przeprowadz dyskusję.
a2x + 9bx = b + 3
16 maj 21:54
bezendu:
ten kwadrat to chyba przy x a nie przy a
ax2+9bx−b−3=0
ax2+8bx−3=0
16 maj 22:01
Mag.: Kwadrat przy a.
A dyskusja?
I ile x wynosi?
16 maj 22:03
Ajtek:
Wg mnie to będzie tak:
x(a
2+9b)=b+3 /:(a
2+9b)
a
2+9b=0 sprzeczne,
gdy a
2+9b≠0 i
1
o
a
2+9b=b+3 nieskończenie wiele rozwiązań
2
o
a
2+9b≠b+3 jedno rozwiązanie.
16 maj 22:22
Krzysiek : bezendu 9bx−b≠8bx
16 maj 22:30
Ajtek:
To też fakt

. Nie zerknąłem na to .
16 maj 22:32
bezendu: Dziękuje za poprawienie Panie Krzysztofie
16 maj 22:33
bezendu: a no tak dziękuje za poprawienie panie Krzysztofie
16 maj 22:34
Mag.: Dziękuje panowie

Próbuje się sama nauczyć i potrzebuje przykładu od ucznia, a nie z książki.
A pomożecie z tym?
a
x + b = b
2 + x
16 maj 23:05
ZKS:
Mając równanie postaci ax + b = 0 to
dla a = b = 0 mamy nieskończenie wiele rozwiązań (równanie tożsamościowe)
dla a = 0 oraz b ≠ 0 mamy brak rozwiązań (równanie sprzeczne)
| | b | |
dla a ≠ 0 mamy jedno rozwiązanie postaci x = − |
| . |
| | a | |
16 maj 23:06