matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
Wojtek:
ln
2
x
∫
x
2
Bardzo proszę o pomoc
16 maj 21:52
Mila:
2lnx
1
1
−1
[ln
2
x=u,
dx=du, dv=
dx, v=∫
dx=
,]
x
x
2
x
2
x
ln
2
x
−ln
2
x
2lnx
∫
=
+
∫
dx=(***)
x
2
x
x
2
2lnx
∫
dx=
przez części:
x
2
1
2
−2
[lnx=u,
dx=du, dv=
, v=
]
x
x
2
x
−2lnx
dx
−2lnx
2
=
+2∫
=
−
x
x
x
x
cd(***)
−ln
2
x
−2lnx
2
=
+
−
+C
x
x
x
16 maj 22:14