elektryczność
klon: Szklana laska naładowana jest ładunkiem 0,4 * 10−5 C. Mamy 10 elektroskopów, które uzyskują
ładunek od tej laski. Ile ładunków elementarnych uzyskał każdy elektroskop?
To trzeba podzielić 0,4 * 10−5. przez 10?
17 wrz 17:08
klon: Proszę tylko o podpowiedź czy to trzeba podzielić
17 wrz 18:33
Jakub: Zgadza się. Na początku dzielisz przez 10 i masz ładunek na każdym elektroskopie:
| 0,4 * 10−5 | |
| = 0,4 * 10−6 |
| 10 | |
Aby uzyskać liczbę ładunków elementarnych, dzielisz to przez wartość ładunku elementarnego
czyli 1,9 * 10
−19
| 0,4 * 10−6 | | 0,4 | |
| = |
| * 10−6−(−19) = 0,2 * 1013 |
| 1,9 * 10−19 | | 1,9 | |
18 wrz 00:00