funkcje trygonometryczne w zadaaniach
Ala: siema, jesli mam zadania z wykorzystaniem funkcji trygonometrycznych to skąd mam wiedzieć,
której akurat użyć?
16 maj 20:29
asdf: a skad mam wiedziec o co dokladnie chodzi? jak dobrze pamietam to byly zadania z drzewem i
rzucanym przez nie cień...ale to tylko domysly − tak trudno przepisac zadanie?
16 maj 20:31
Ala: nie chodzi mi o konkretne zadanie, ale ok.
Przyjmując, jak w przykładzie 2, że obserwator ma oczy na wysokości 150 cm nad ziemią oblicz
wysokość drzewa jeśli α=40, d = 22 m.
16 maj 20:34
asdf:

to mozesz policzyc tangensem;
zobacz w tablice ile jest tg(40) i policz x
x = 22*tg(40)
16 maj 20:50
Krzysiek : Generalnie to wez sobie narysuj kilka trojkatow protokatnych ale w roznych pozycjach i oznacz
boki i dla nich wypisz funkcje trygonometryczne . Wtedy nauczysz sie te funkcje rozrozniac.
Innej metody nie ma
16 maj 21:21