Krzysiek : Zobacz . tak po chlopsku.
Argument funkcji jest to x , a wartosc funkcji dla konkretnego x
sa jest to f(x) lub inaczej
y
Wiec mozemy wzor naszej konktertnej funkcji zapisac jako y=−2x+3
Bogatsi o ta wiedze przystapmy do zadania
W przykladzie a) mamy podane ze nasze f(x) czyli y
ki naleza do przedzialu (−3,5> a my mamy
obliczyc w jakim przedziale dla tych wartosci beda znajdowac sie nasze argumenty czli x
sy.
To teraz policzmy dla jakiego x
sa wartosc funkcj y wynosi −3
No to do wzoru funkcji podstawmy za y=−3 i wyliczmy x
−3=−2x+3 to −6=−2x tox=3 Stad wniosek ze dla argumentu x=3 wartosc gfunkcji y=−3
Teraz policzmy dla jakiego x (argumentu) watosc funkcji wyniesie 5 . TO do wzru funkcji za y
podstawmy 5 i policzmy x
5=−2x+3 to 2=−2x to x=−1 stad wniosek ze dla x=−1 wartosc funkcji y=5 w
Stad juz widzimy ze nasze argumenty czyli x naleza do przedzialu (3,−1>
Pozostale zrob tak samo tylko w b bedzie przedzial obustronnie otwarty a w c obustrommnie
zamkniety.