W trójkącie prostokątnym ABC stosunek przyprostokątnych jest równy |AB| : |AC| = 4:3
Punkt D dzieli przyprostokątną AB na odcinki takie że |DB| = 3|AD|
Punkt E należy do przeciwprostokątnej BC i odcinek DE jest prostopadły do boku BC
Oblicz jakim procentem pola trójkąta ABC jest pole trójkąta DBE?
Jak się za to zabrać?
Wyliczyłem przeciwprostokątna i wynosi 5x i co dalej?
Rysunek:
| BC | 5x | 5 | ||||
skala k = | = | = | ||||
| BD | 3x | 3 |
| PBAD | |
= (53)2 | |
| PBCD |
| 3 | 9 | 36 | ||||
P(BDE)=( | )2*P(ABC)= | P(ABC) = | P(ABC)=36%P(ABC) | |||
| 5 | 25 | 100 |