równanie o zmiennych rozdzielonych
danoel: równanie o zmiennych rozdzielonych
Mam rozwiązać takie równanko:
xy' = 5y czyli
y' = 5yx
dy5y = dxx / całkuję
15ln|y| = ln|x| + C i teraz nie wiem jak wyliczyć y pomoże ktoś? Z góry dzięki.
16 maj 19:37
Krzysiek: pomnóż przez 5 obustronnie i skorzystaj z tego,że:
elnt=t
16 maj 19:42
Basia:
łatwiej będzie tak
ln|y| = 5ln|x|+C
e
ln|y| = e
5ln|x|+C
|y| = e
C*e
5ln|x|
|y| = C
1*e{5ln|x|) gdzie C
1 = e
C > 0
y = C
1*e
5ln|x|
lub
y = −C
1*e
5ln|x|
gdzie C
1>0
16 maj 19:46
danoel: czyli wyszło mi
y = (|x| + C)5 a w odpowiedziach jest y = x5C
16 maj 19:48
danoel: ok dzięki, muszę to przemyśleć
16 maj 19:55
danoel: a co jeśli zrobiłbym tak:
ln|y| = 5ln|x| + C
|y| = e5ln|x| + C mogę opuścić moduł bo zawsze e5ln|x| + C > 0
y = e5ln|x| + C
y = eln|x|5 + C
y = |x|5 * eC
y = |x|5 * C1
mogę teraz w jakiś sposób opuścić ten moduł z x ? bo w odpowiedziach jest y = Cx5 i czy to
jest dobrze rozwiązywane ?
16 maj 20:07