ABCD: Wynajęcie autokaru dla uczniów jadących na wycieczkę kosztowało 600zł. Sześciu uczniów
zrezygnowało z wyjazdu, co podniosło koszt wycieczki o 5zł na jednego ucznia. Ilu
uczniów pojechało na wycieczkę?
19 wrz 12:15
Mycha: czyli cena jednego biletu przed rezygnacja uczniow: 600/x
gdzie x to liczba uczniow
po rezygnacji cena biletu wynosi 600/(x-6)
wiec ukladamy rownanie
600/(x-6)=600/x+5 /:5
120/(x-6)=120/x+1 /*x(x-6)
120x=120(x-6)+x(x-6)
120x=120x-720+x2-6x
x2-6x-720=0
Δ=36+2880=2916
√Δ=54
x1=(6-54)/2=-24 →liczba uczniow nie moze byc ujemna
x2=(6+54)/2=30
30 uczniow pojechalo na wycieczke
19 wrz 14:33
emi: hej sorki mamy pytanie dlaczego 600/x+5 : 5=120/x+1 ? wg mnie to powinno sie rownac 120/x+5
mozecie wytlumaczyc dokladnie to zadanie? bylabym wdzieczna
11 lis 18:09