.
krzychu kadatem tera:

wkleslosc wypuklosc funkcji:
| | x3 | |
f(x) = |
| , Df x∊(−∞;−1)(−1;1)(1;∞) |
| | x2−1 | |
| | 3x2(x2−1) − 2x*x3 | | 3x4 − 3x2 − 2x4 | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| | (x2−1)2 | | (x2−1)2 | |
| | x4 − 3x2 | |
f''(x) = ( |
| )' = |
| | (x2−1)2 | |
| (4x3 − 6x)(x2−1)2 − 2(x2−1)*2x*(x4−3x2) | |
| = |
| (x2−1)4 | |
po uporządkowaniu nie chce mi sie wszystkiego rpzepisywac:
| 2x(x2+3) | |
| Df'' = Df |
| (x2−1)3 | |
f''(x) = 0 ⇒2x(x
2+3) = 0 ⇒ x= 0
f''(x) > 0 ⇒ 2x(x
2+3)(x
2−1)
3 > 0
x = 0, x = −1, x= 1,
f''(x) > 0: x ∊ (−1;0)(1;
∞), czyli ma taki kształt: U
f''(x) < 0: x ∊ (−
∞;−1)(0;1), czyli ma taki kształt: ∩
16 maj 18:55
krzychu kadatem tera: ln(x
2−1), Df: x
2−1> 0⇒ Df: x ∊(−
∞;−1)(1;
∞)
| | 2(x2−1) − 2x*2x | | 2x2−2 − 4x2 | |
f''(x) = |
| = |
| = |
| | (x2−1)2 | | (x2−1)2 | |
f''(x) = 0 ⇒ −2(x
2+1) = 0, brak
f''(x) > 0 ⇒ −2(x
2+1)(x
2−1)
2 > 0
−2(x
2+1)(x
2−1)
2 > 0
tutaj zalozenie, ze (x
2−1)
2> 0 dla kazdego R to dobre zalozenie, czyli funkcja bedzie zawsze
malejąca (−2 jest na początku)
f''(x) < 0: x ∊(−
∞;−1)(−1;1)(1;
∞), ale przeciez dziedzina to tylko (−
∞;−1)(1;
∞), czyli czesc
wspolna z dziedzina to dziedzina

mozna napisać: D
f ⊂ D
f''⇒ D
f D
f'' = D
f
16 maj 19:10
krzychu kadatem tera: poprawka: tutaj zalozenie, ze (x2−1)2> 0 dla kazdego R to dobre zalozenie, czyli funkcja zawsze
będzie pod OX, czyli będzie zawsze miała taki kształt ∩.
16 maj 19:11