pomocy!!!
cath: 1. Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkątem równoramiennym, w którym
ramiona mają długość 8, a podstawa 4. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
2. Oblicz krawędź ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego siedmiokątnego, którego pole
powierzchni bocznej jest równe 84 cm2 a obwód jego podstawy ma 28 cm.
16 maj 18:36
Basia:

AS = 8
x =
23h
p
h
p to wysokość trójkąta równobocznego o boku a=4
podstaw, policz h
p i x
potem policz H z tw.Pitagorasa w trójkącie APS
16 maj 18:50