Całka
sasza: Oblicz:
| 1 | | (x−a2) | |
| ∫ x * e− |
| dx |
| δ √2π | | 2δ2 | |
Całka u góry
∞, a na dole −
∞
Powinno wyjść a.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
16 maj 18:33
Krzysiek: chyba inaczej ta całka powinna wyglądać...
nie czasem (x−a)
2 ?
| | (x−a)2 | |
zacznij od podstawienia: t=− |
| |
| | 2δ2 | |
16 maj 18:40
sasza: A tak, mój błąd przy przepisywaniu, ma być (x−a)
2.
Tak?
16 maj 18:42
sasza:
16 maj 18:48
Krzysiek: ...no nie
po zamianie zmiennej nie może być już żadnego 'x'
a po drugie ile wynosi dx?
i czemu jest e−t a nie et ?
16 maj 18:53
sasza: Wybacz, że tak kiepsko radzę, właśnie muszę zacząć od nowa powtórzyć te całki, bo już trochę
pozapominałem. A studiuję informatykę, nie matematykę. Zależy mi na zrozumieniu tego zadania.
No wiem, o co ci chodzi, ale nie potrafię tego zrobić. Nie wiem, jak to zrobić z x.
Bym zrobił tak:
t * 2δ2 = −(x−a)2
t * 2δ2 = −(x2−2ax + a2)
t * 2δ2 = −x2 + 2ax − a2
−x2 = t * 2δ2 − 2ax + a2
x2 = −t * 2δ2 + 2ax − a2
x = √−t * 2δ2 + 2ax − a2
no i potem co dalej? a tak w ogóle to wygląda bez sensu
a co dx długo się zastanawiałem, jak to w ogóle się to oblicza? mógłbyś mi napisać?
16 maj 19:09
sasza: Jak widzisz, spróbowałem sam spróbować, gdyż zależy mi na tym. A myślę, że po tym już lepiej
będę obliczał całki.
16 maj 19:11
sasza:
16 maj 19:17
sasza:
16 maj 19:23
Krzysiek:
| | −2(x−a) | | −(x−a) | |
dt= |
| dx= |
| dx |
| | 2δ2 | | δ2 | |
−δ
2dt=(x−a)dx
| | (x−a)2 | | (x−a)2 | | (x−a)2 | |
∫xe− |
| dx=∫e− |
| (x−a)dx+a∫e− |
| dx |
| | 2δ2 | | 2δ2 | | 2δ2 | |
| | (x−a)2 | |
∫e− |
| (x−a)dx=∫et −δ2dt=−δ2et+C |
| | 2δ2 | |
a drugą całkę policzysz korzystając z tego,że: ∫
−∞∞ e
−u2du=
√π
16 maj 19:24
sasza: Dziękuję bardzo

długo, długo myślałem nad tymi obliczeniami, tylko czemu nie ma w tych
| | 1 | |
obliczeniach |
| . Jakby znikło, tylko jakim cudem? |
| | δ√2π | |
Jeśli o obliczenie drugiej całki, to nie powinno być tak:
| | √π | |
∫e−u2 du = |
| , bo gdzieś to widziałem w internecie |
| | 2 | |
A co z pierwszą całką? Wynosi po prostu −δ
2e
t?
16 maj 19:59
sasza:
16 maj 20:11
Krzysiek: 1/δ√2π nie znikło po prostu nie pisałem tego oczywiście musisz potem przemnożyć odpowiednie
całki przez tą stałą
po drugie ∫0∞e−u2du=√π/2
po trzecie wracasz do podstawienia i liczysz całkę oznaczoną
16 maj 20:15
sasza: Rozumiem, no to robimy dalej:
| | (x−a)2 | |
podstawienie? trzeba coś zrobić z e− |
| dx? |
| | 2δ2 | |
Wtedy:
| | (x−a)2 | |
a ∫ e− |
| dx = a ∫ eu2 du = a √π |
| | 2δ2 | |
Hmmm...? Dalej chyba już przemnożyć
Nic z tego, no nie już się denerwuję, za trudne to jest. Chce to umieć, a mi nie wychodzi.
16 maj 20:33
Krzysiek: no niestety źle..
źle wykonane podstawienie..
16 maj 20:40
sasza: A noo wtedy by się zgadzało
a ∫ e
−u2 du
| | x−a | | (x−a)2 | |
bo u2 = ( |
| )2 co wychodzi |
| |
| | √2δ | | 2δ2 | |
Rozumiem, no ale i tak dalej jest:
a ∫ e
−u2 du = a
√π
16 maj 20:52
sasza:
16 maj 21:02
Krzysiek: źle..zapomniałeś jak się liczy całki zmieniając zmienne
dx=√2δdu
wtedy ∫e−(x−a)2/(2δ2)=√2δ∫e−u2du
16 maj 21:04
sasza: A no tak zapomniałem.
No czyli
| | 1 | |
a * √2δ * √π * |
| = a * δ |
| | √2π | |
nie powinno być tej sigmy, coś tu jest źle
16 maj 21:10
Krzysiek: i jej nie ma przed główną całką stała to 1/(δ√2π)
16 maj 21:15
sasza: A rzeczywiście, przepraszam.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
16 maj 21:19
sasza: A jeszcze jedno, dlaczego −δ2et nie była w ogóle brana pod uwagę?
16 maj 21:20
sasza: Owszem, chodzi mi o pierwszą całkę
16 maj 21:20
sasza:
16 maj 22:20
Krzysiek: jak nie była brana pod uwagę? po prostu nie skończyłeś jej liczyć..
16 maj 22:21
sasza: Już nie rozumiem, chyba już w tym się pogubiłem.
Wróćmy wstecz, tam gdzie dałeś obliczenia.
| | (x−a)2 | | (x−a)2 | |
∫e− |
| (x−a)dx + a∫e− |
| dx = |
| | 2δ2 | | 2δ2 | |
= −δ
2e
t +
√2δ a∫e
−u2du =
= −δ
2e
t +
√2δ a *
√π
| | 1 | |
No i nie zapominamy o |
| |
| | δ√2π | |
| | 1 | | 1 | |
= = |
| * (−δ2et) + |
| * √2δ a * √π |
| | δ√2π | | δ√2π | |
No i

?
16 maj 22:32
16 maj 22:34
Krzysiek: ale masz jeszcze obliczyć całkę oznaczoną! i wrócić do zmiennej 'x' (możesz też zostać przy 't'
ale wtedy granice całkowania się zmienią)
16 maj 22:45
sasza: Którą całkę oznaczoną? Myślę, że najlepiej będzie napisać, bo pewnie co innego policzę.
16 maj 22:51
sasza: 
16 maj 22:59
Krzysiek: −δ2et+C −tyle wyszło licząc całkę nieoznaczoną
wracając do podstawienia
−δ2e−(x−a)2/(2δ2)|−∞∞=0
16 maj 23:07
sasza: Nie wiedziałem, że tak się robi, no teraz już rozumiem. Dzięki
16 maj 23:14