równania wielomianowe prosze o pomoc.
janek:
1. 7x3+28x2−x−4=0
2. 9x3−3x2+3x−1=0
3. x3−7x2−4x+28=0 bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie jak rozwiązać takie zadania
16 maj 18:25
Basia:
7x
3+28x
2−x−4 = 0
7x
2(x+4) − 1*(x+4) = 0
(x+4)(7x
2−1) = 0
(x+4)(
√7x−1)(
√7x+1) =0
x+4=0 lub
√7x−1=0 lub
√7x+1 = 0
| | 1 | | √7 | | 1 | | √7 | |
x= −4 lub x = |
| = |
| lub x= − |
| = − |
| |
| | √7 | | 7 | | √7 | | 7 | |
pozostałe prawie tak samo; próbuj
16 maj 18:30
janek: bardzo dziękuje

pozdrawiam
16 maj 18:32
bezendu:
1) 7x
2(x+4)−(x+4)=0
(x+4)(7x
2−1)=0
(x+4)(
√7x−1)(
√7+1)=0
2) 3x
2(3x−1)+(3x−1)=0
(3x−1)(3x
2+1)=0
3) x
2(x−7)−4(x−7)=0
(x−7)(x
2−4)=0
(x−7)(x−2)(x+2)=0
x=7 x=2 x=−2
16 maj 18:32
janek: super dziękuję
16 maj 18:57
16 maj 18:59