pomocy
xoxo: 1. Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku 4 cm i kącie 60 stopnii. Wysokość
graniastosłupa jest równa dłuższej przekątnej. Oblicz jego pole powierzchni całkowitej i
objętość.
2. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątego,
którego krawędź podstawym ma długośc 6 cm, a przekatna ściany bocznej 6√5.
16 maj 18:02
Basia: nie spamuj; jeden post wystarczy
16 maj 18:02
xoxo: to może mi wytłumacz, lol
16 maj 18:03
Basia: gimnazjum czy liceum ?
tzn. czy już była trygonometria ?
16 maj 18:06
xoxo: gimnazjum −.−
16 maj 18:06
Basia: no to poczekaj cierpliwie, bo to trochę potrwa
16 maj 18:11
xoxo: wielkie dzięki
16 maj 18:12
Basia:

przekątne w rombie są także dwusiecznymi jego kątów
poza tym przecinają się w połowie i pod kątem prostym
i masz:
∡A = ∡C = 60
∡B = ∡D = 180−60=120
czyli w trójkątach ABD i BCD wszystkie kąty mają po 60
o
są to więc trójkąty równoboczne przystające
| | a2√3 | | 16√3 | |
PABCD = 2*PABD = |
| = |
| = 4√3 |
| | 4 | | 4 | |
a odcinki AS i CS są wysokościami tych trójkątów
| | a√3 | | 4√3 | |
AS = CS = h = |
| = |
| = 2√3 |
| | 2 | | 2 | |
H = AC = 2*h = 4
√3
V = 4
√3*4
√3 = 16*3 = 48
P
b = 4a*H = 4*4*4
√3 = 64
√3
P
c = 2P
p+P
b = 2*4
√3+64
√3 = 72
√3
16 maj 18:20
xoxo: jeszcze raz serdeczne dzięki, a umiałabyś zrobic drugie?
16 maj 18:33
Basia:

a=6
podstawa jest trójkątem równobocznym o boku a=6
| | a2√3 | |
Pp = |
| policz.......... |
| | 4 | |
ściana boczna jest prostokątem takim jak na rysunku
policz H z tw.Pitagorasa
H
2 + 6
2 = (6
√5)
2
H
2+36 = 36*5
dokończ
V = P
p*H podstaw i policz
P
b = 3*a*H podstaw i policz
P
c = 2*P
p+P
b
spróbuj sam wg tych wskazówek
16 maj 18:39
xoxo: super

dzięki

DD
16 maj 18:39