Pomocy! Różne zadania,proszę o rozwiązanie. Z góry dziękuje!
123: 1.Jasiek zatrudnił się na początku wakacji do zbierania truskawek. Każdego dnia zbierał taką
samą liczbę kilogramów i w sumie uzbierał 72 kg. Gdyby każdego dnia zbierał o 2 kg więcej,to
tę samą ilość truskawek uzbierałby w czasie krótszym o 3 dni. Oblicz ile kilogramów truskawek
zbierał Jasiek każdego dnia i w ciągu ilu dni je zbierał.
2.Dla kąta ostrego alfa spełniony jest warunek sin alfa + cos alfa = 3√5/5 Wyznacz sin alfa*
cos alfa
3.Liczba 3log4 2−12log4 16 =
4. 3x2−12x2−4x+4=0 ile ma równań i jak obliczyć?
16 maj 16:52
Garth: 1.
x − liczba dni, przez ktore Jasiek zbieral truskawki
y − ilosc truskawek zbieranych dziennie [2 kg]
xy = 72
(x−3)(y+2) = 72
16 maj 16:55
Garth: 2.
| | 3√5 | |
(sinα + cosα)2 = ( |
| )2 |
| | 5 | |
sin
2α + cos
2α = 1 [jedynka trygonometryczna]
16 maj 16:59
16 maj 17:01
Garth: W pierwszym mala pomylka: "y − ilosc truskawek zbieranych dziennie [2 kg]" −> bez tego "2"
przed "kg" − chodzilo mi o jednostke.
16 maj 17:05
Garth: @ojtek, a po co 2sinαcosα przenosiles na prawa strone i pozniej znowu na lewa?

Nie lepiej te jedynke bylo od razu przeniesc na prawa strone i pozniej tylko podzielic stronami
przez 2?
16 maj 17:07