Trapez równoramienny
Niaaa: W trapezie równoramiennym ABCD (AB równoległe do DC) linia łącząca środki ramion ma długość 1,1
dm. Odcinek DE jest wysokością trapezu, AE ma 0,5 dm. Pole trapezu jest równe 1,32 dm2.
Oblicz: a) wysokość trapezu b) obwód trapezu.
Obliczylam:
a+b= 2,2
h=1,2
Do obwodu jest mi potrzebne c, ktorego nie moge wyliczyc.
17 wrz 16:46
nalepek:
no to przeciez jestes juz na koncowce zadania
masz
h = 1,2
masz odcinek AE na ktorego koniec jest opuszczona wysokosc h
AE = 0,5
no i ramię liczysz z pitagorasa

c
2=(0,5)
2+(1,2)
2
c
2=1,69
c=1,3
Obw = a+b+2c
Obw = 2,2+2,6
Obw = 4,8 dm
17 wrz 17:14
Niaaa: Ojej faktycznie...

robie juz tyle tych zdan i ze zmeczenia nie widze prostych rzeczy, dziekuje
17 wrz 17:18