Bazy i podprzestrzenie
pontini: Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
1.Wyznaczyć bazę podprzestrzeni w przestrzeni R3
V= {(x,y,z) ∊ R3 : 2x – 3y + 7z = 0}
2.Proszę sprawdzić czy zbiór:{(x,y,z,t) ∊ R4 : −x + y = 2z −5t } jest podprzestrzenią liniową
przestrzeni R4 ze zwykłym dodawaniem i mnożeniem liczby rzeczywistej przez wektor.
16 maj 16:30
Krzysiek: 1. niech y=s,z=t
s,t∊R (parametry)
wtedy x=3/2s−7/2t
(x,y,z)=(3/2s−7/2t,s,t)=s(3/2,1,0)+t(−7/2,0,1)
Baza podprzestrzeni V to B={(3/2,1,0),(−7/2,0,1)}
2.u=(x1,y1,z1,t1)
v=(x2,y2,z2,t2)
sprawdź czy wektor u+v należy do tego zbioru i czy αu (α∊R) należy do tego zbioru
16 maj 16:46
dawid: 2. niech −x + y = 2z − 5t ⇔ 5t − x − 2z + y = 0
Tak jak napisał Krzysiek, musimy sprawdzić:
a) u, v ∊ V ⇒ (u + v) ∊ V
b) α ∊ R, x∊V ⇒ ax ∊ V
u = (x
1, y
1, z
1, t
1)
v = (x
2, y
2, z
2, t
2)
* 5t
1 − x
1 − 2z
1 + y
1 = 0
** 5t
2 − x
2 − 2z
2 + y
2 = 0
u + v = (x
1 + x
2, y
1 + y
2, z
1 + z
2, t
1 + t
2) − sprawdzamy tę własność odpowiednio
podst:
5(t
1 + t
2) − (x
1 + x
2) − 2(z
1 + z
2) + (y
1 + y
2) = (5t
1 − x
1 − 2z
1 + y
1) + (5t
2 −
x
2 − 2z
2 + y
2) = 0 + 0 = 0
Zatem dodawanie zachowuje działanie, analogicznie sprawdzasz dla αx
16 maj 17:05
pontini: Ok dzięki wielkie tak właśnie myślałem i pierwsze zrobiłem bardzo podobnie.
2x – 3y + 7z = 0 => x = 1,5y – 3,5z
[x,y,z] = [1,5y −3,5z;y;z] = y (1,5;1;0) + z (−3,5;0;1) dalej nie wiedziałem co z tym zrobic

Co do drugiego zrobiłem łącząc oby dwie własności czyli α
1u + α
2v = W i przez to sie chyba
zamotałem, a nie wpadłem na to, że można osobno to sprawdzić

Jeszcze raz dzięki wielkie
16 maj 17:23