pytania do trygonometrii
mietek : Udowodnij tożsamość. (czyli czy lewa równa się prawej)
sin4 α − cos4 α = sin2 α − cos2 α
cos2 α + sin2 α = 1
(cos2 α)2 + (sin2 α)2 = 12 <<<<−−−−−czy po jest poprawne
16 maj 15:50
mietek : proszę podpowiedz !
16 maj 15:51
bezendu:
L=(sin2x)2−(cos2x)2
L=(sin2x+cos2x)(sin2x−cos2x)
L=1(sin2x−cos2x)
L=sin2x−cos2x
L=P
16 maj 15:54
bezendu:
zamiast α pisałem x
16 maj 15:55
mietek : dzięki już czaje.
16 maj 15:57
mietek : wzory skróconego mnożenia zastosowałeś
16 maj 15:58
bezendu:
a
2−b
2=(a−b)(a+b) Ty napisałeś
(sin
2x)
2+(cos
2x)
2 tylko że nie powinno tam być + tylko − pomyliłeś znaki
16 maj 15:59
mietek : jest minus sorry za pomyłkę
16 maj 16:01
bezendu:
16 maj 16:02