matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole powierzchni
kamilos:
Jaki będzie obszar całkowania? | Oblicz pole tej części powierzchni x
2
+ y
2
+ z
2
= 4, która leży wewnątrz paraboloidy x
2
+ y
2
= 3z. Nie mogę rozgryźć jak będzie wyglądał obszar całkowania.
16 maj 15:40
Krzysiek:
przechodząc na współrzędne biegunowe
http://www.wolframalpha.com/input/?t=crmtb01&f=ob&i=z%3Dsqrt(4-r%5E2)%2Cz%3D1%2F3r%5E2
r∊[0,
√
3
] φ∊[0,2π]
16 maj 15:57