planimetria
emila: 1.Na trójkącie prostokątnym o obwodzie 30 cm. opisano okrąg o promieniu 6 1/2 cm. Oblicz
promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.
2.Oblicz pole koła wpisanego w trójkąt równoramienny o podstawie a=16 i wysokości h=6 cm.
3. Oblicz pole równoległoboku o bokach a= 6 cm b=8 i kącie ostrym α=60 stopni oraz oblicz obie
wysokości4. Długości cięciwy okręgu o promieniu r=8 wynosi ΙABΙ=12. Odległość środka okręgu od
cięciwy wynosi;
16 maj 15:32
Mila:
zadanie1.
AB=2R=2*6,5=13
a+b+13=30
a+b=17
a+b=2r+2R
a+b=2r+13
17=2r+13
2r=4
r=2
II sposob
a
2+b
2=169
(a+b)
2−2ab=169
17
2−2ab=169
2ab=120
ab=60
30=15r
r=2
16 maj 15:58
Mila:
Zadanie2.
b
2=6
2+8
2
b=10
p=18
P
Δ=p*r
18*r=48
16 maj 16:05
Eta:
Hej
Mila 
nie masz co robić?
16 maj 16:07
Mila:
zadanie 3
| | √3 | |
P=a*b*sin60=6*8* |
| =24√3 |
| | 2 | |
P=6*h
a=24
√3 oblicz h
a
P=8*h
b=24
√3 oblicz h
b
16 maj 16:08
Mila:
Witaj Eto, właśnie , muszę siedzieć w domu ( a pogoda piękna), to zabijam czas.
16 maj 16:10
Eta:
Myślę,że ostatnio........ forum to: odrabianie pracy domowej za leniów !

idę na spacer
16 maj 16:11
Mila: Przyjemnego spaceru!
16 maj 16:15