Wartość jaką funkcja przyjmuje dla argumentu 2
Greg: Miejsce zerowe funkcji y=f(x) to 5 Podaj jaką wartość przyjmuje funkcja y=f (x=3)−2) dla
argumentu 2. Mam tutaj problem tej natury że nie wiem od czego zacząć, jakby brakowało danych?
Czy po prostu już nie myślę
16 maj 15:08
xx:
y = −2
16 maj 15:24
Greg: Mój błąd przepraszam
y=f(x+3)−2
Może ktoś mi wyjaśnić jak samemu do tego do tego dojść?
16 maj 15:33
Janek191:
Punkt P = ( 5; 0) przesuwamy o wektor { − 3; − 2}, więc
P' = ( 5 + (−3) ; 0 + (−2)) = ( 2; −2)
więc
funkcja y = f( x + 2) − 2 przyjmie wartość −2 dla argumentu 2.
=================================================
16 maj 15:52
Eta:
f(5)=0
y=f(x+3)−2 ⇒ y=f(2+3)−2= f(5)−2=0−2=−2
16 maj 16:01