wykonaj obliczenia
zycienakredycie: 1.Doprowadz do najprostszej postaci :
a) √175+√80−√28−√180
b){√112−√32kreska ułamkowa (nie udało mi sie zrobić ;x) √252−√72
2. Wykonaj obliczenia. Wynik podaj z dokładnościa do drugiego miejsca po przecinku.
(U {1112+2532+124)*935+2,13
16 maj 14:54
bezendu:
a) 5√7+4√5−2√7−6√5..
b) podobnie
c) najpierw to co masz w nawiasie−(wspólny mianownik) wszystko to było w gimnazjum...
16 maj 15:08
Marek: a)
...5
√7+4
√5−2
√7−6
√5 =
√7(5−2)+
√5(4−6) = 3
√7−2
√5
| | √112−√32 | | √16*7 − √16*2 | |
b) |
| = |
| = |
| | √252−√72 | | √36*7−√36*2 | |
| | 4(√7−√2) | | 4 | | 2 | |
|
| = |
| = |
| |
| | 6(√7−√2) | | 6 | | 3 | |
16 maj 16:28