trygonometria
Zuza: Dana jest funkcja f(x)=cosx−√3sinx a)naszkicuj wykres funkcji b)rozwiąż równanie f(x)=1
2(sin30cosx − sinxcos30) = −2(sinxcos30 − sin30cosx) = −2sin(x + 30) = −2sin(x + pi/6)
czy moglby mi ktos powiedzieć skąd nagle ta −2 z dwojki się zrobiła?:(
proszę o pomoc
16 maj 13:59
16 maj 14:02
Zuza: cos(α+β) = cosαcosβ − sinαsinβ tam był ten wzór a ja chcialam z sinusem, dlaczego nie
wychodzi?...
16 maj 14:03
Kaja: z nawiasu wyciągnięto −1 (zauważ, że zmieniła się kolejność w nawiasie), ale potem powinno być
−2sin(x−300)=−2sin(x−π6)
16 maj 14:08
Zuza: juz wlasnie to ogarnalem, ale glupia jestem. dzieki
16 maj 14:10