Rozwiąż równanie sinxtgx
Story: Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu równania:
sinxtgx−√3=tgx−√3sinx
16 maj 12:24
ZKS:
sin(x)tg(x) −
√3 = tg(x) −
√3sin(x) / * cos(x)
sin
2(x) −
√3cos(x) = sin(x) −
√3sin(x)cos(x)
sin
2(x) − sin(x) −
√3cos(x) +
√3sin(x)cos(x) = 0
sin(x)[sin(x) − 1] −
√3cos(x)[1 − sin(x)] = 0
sin(x)[sin(x) − 1] +
√3cos(x)[sin(x) − 1] = 0
[sin(x) − 1][sin(x) +
√3cos(x)] = 0
| | 1 | | √3 | |
2[sin(x) − 1][sin(x) * |
| + |
| * cos(x)] = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
2[sin(x) − 1][sin(x + |
| )] = 0 |
| | 3 | |
Dokończ pamiętając o dziedzinie.
16 maj 12:37
aniabb:
sinxtgx−√3−tgx+√3sinx=0
tgx(sinx−1) +√3(sinx−1)=0
(sinx−1)(tgx+√3)=0
sinx=1 lub tgx=−√3
16 maj 12:42
ZKS:
Widać lubię się bawić niepotrzebnie.
16 maj 12:52
Story: Wielkie dzięki!
16 maj 14:42