Sprawdź tożsamości
Asia: sin2α + cos4α = cos2α + sin4α
16 maj 11:53
aniabb:
sin2α−cos2α = sin4α−cos4α
sin2α−cos2α = (sin2α−cos2α)(sin2α+cos2α)
sin2α−cos2α = (sin2α−cos2α)•1
sin2α−cos2α = sin2α−cos2α
L=P
16 maj 11:54
Asia: sin2α + tg2α = (1−cos4α) / (1−sin2α)
16 maj 12:38
aniabb:
| | 1−cos4x | | (1−cos2x)(1+cos2x) | | sin2x(1+cos2x) | |
P= |
| = |
| = |
| = |
| | 1−sin2x | | cos2x | | cos2x | |
| sin2x+sin2xcos2x | | sin2x | |
| = |
| + sin2x = tg2x +sin2x = L |
| cos2x | | cos2x | |
16 maj 12:46
Asia: (1−tg2α) / (1+tg2α) = 1−2sin2α
16 maj 13:11
16 maj 13:18
pigor: ... , a jak cenisz swój czas , to np. tak :
| | 1−tg2α | | cos2α−sin2α | |
L= |
| = rozszerz "ułamek" przez cos2α = |
| = |
| | 1+tg2α | | cos2α+sin2α | |
| | cos2α−sin2α | |
= |
| = cos 2α−sin 2α = 1−sin 2α−sin 2α= 1−2sin2α= P . ...  |
| | 1 | |
16 maj 14:03