:)
Radziu0890: Pole 2 trójkatów podobnych jest równe 270cm i 360 cm. Promień okręgu opisnego na 1 trójkącie to
60 cm. Oblicz promień okręgu opisanego na 2 trójkącie .
17 wrz 16:09
Zbiciu: P1 P2
270 −−−−− 360
R1 R2
60 −−−−−− x
Musisz mnożyć na przemian: 270 ◯ x = 360 ◯ 60 (gdzie ◯ to znak mnożenia)
czyli:
x = 360 ◯60270
x=8
17 wrz 16:20
Radziu0890: Przepraszam wpisanego.
17 wrz 16:23
Radziu0890: Przepraszam pierwsza wersja jest poprawna, kolega mnie w błąd wprowadził.
17 wrz 16:26
Radziu0890: hmmm są jeszcze inne sposoby rozwiązania tego zadania.
mam tu zapisane ze wynik to 40√3
17 wrz 16:32
Radziu0890: Dodatkowo x = 80.
17 wrz 16:45
Zbiciu: tak tam jest 80, nie wpisałem 0 za 8 xD
17 wrz 16:50
Radziu0890: To jest juz koniec zadania ?
17 wrz 16:51
Radziu0890: | | 16 | |
Stosunek pół dwóch wielokątów podobnych jestr równy |
| . Oblicz stosunek tych wielokątów. |
| | 25 | |
17 wrz 17:01
Radziu0890: Pomoze ktos ?
17 wrz 17:01
Radziu0890: ?
17 wrz 17:37
Radziu0890: 1 / √2 / √2
(jeden dzielony przez pierwiastek z dwóch jest podzielony przez pierwiastek 2)
Bardzo bym prosił o rozwiazanie, mi wyszło 12
17 wrz 18:55