c
help: oblicz wartosc pozostalych funkcji tryg. kta ostrego alfa gdya) ctg alfa=
√3 / 5
b)sin alfa=1/4 (dwoma sposobami) c)cos Alfa=3/7 d)tgalfra= 7/3
help
16 maj 08:41
aniabb: a) ctgα = √5/5 = cosα/sinα więc √5/5 • sinα = cosα
oraz sin2α+cos2α=1
sin2α+5/25 sin2α=1
6/5 sin2α=1
sin2α=5/6
sinα = √5/6 lub −√5/6
cosα=√6/6 lub −√6/6
tgα=√5
16 maj 08:59
aniabb: b)
sin2α+cos2α=1
1/16+cos2α=1
cos2α=15/16
cosα=√15/4 lub − √15/4
tgα= √15/15 lub −√15/15
ctgα=√15 lub − √15
16 maj 09:01
aniabb:

b) drugi sposób
pitagoras 1
2+b
2=4
2 b=
√15
cosα=
√15/4
tgα=
√15/15
ctgα=
√15
16 maj 09:03
aniabb: reszta analogicznie
16 maj 09:03
help: dzieki
16 maj 09:29
Krzysiek : | | √3 | |
Lub np tak a) znajac ctg α= |
| to |
| | 5 | |
lub np d)
| | 1 | |
znajac tg kata to ctg = |
| |
| | tg | |
lub np c) znajac cos kata to
sin=
√1−cos2
| | cos | |
ctg= |
| wszedzie tam przy katach ma byc alfa . Nie pisalem gdyz jesli dam |
| | √1−cos2 | |
ktorys symbol w tym edytorze to zlewa mi to wszystko do jednej linii
Dla kata ostrego beda to wartosci dodatnie . Przyklad b zrob analogicznie do c i masz sposob
trzeci
16 maj 12:03
Krzysiek : Tzn. Wszedzie przy funkcjach ma byc akt alfa . itd
16 maj 12:04