Wykaż, że trójkąty są przystające.
eNM : Błagam, proszę o pomoc : Środkowe AD i A'D' poprowadzone w trójkątach ABC i A'B'C' mają równe
długości. Wykaż, że jeśli spełnione są poniższe warunki, to trójkąty są przystające. a) |AB| =
|A'B'| i |BC| = |B'C'| b) |BC| = |B'C'| i ∡ADB = ∡A'D'B'
15 maj 23:07
aniabb:

D dzieli bok BC na pół więc BD=B'D'
trójkąty ABD i A'B'D' są podobne (bkb) i mają równe boki, więc są przystające
zatem β=β'
zatem trójkąty ABC i A'B'C' są podobne (bkb) i mają równe boki, więc są przystające
16 maj 08:14