zbadaj przebieg zmienności
Mishyou: zbadaj przebieg zmienności:
f(x) = (x + 2)2(x −1)3
15 maj 21:53
Vizer: W czym problem? Robisz wg schematu, wielomiany to najprostszy przykład w tego typu zadaniach.
15 maj 21:57
Mishyou: tylko ze ja tego zbytnio nie kumam... dlatego potrzebuje pomocy. Dałbyś rade to rozwiazac?
15 maj 22:03
ZKS:
Dałby z pewnością ale swojego wysiłku musisz trochę włożyć a nie wszystko na ...
15 maj 22:09
Vizer: Napisz w czym masz konkretnie problem, coś na to niekumanie może zaradzimy.
15 maj 22:14
Mishyou: no to jest rzekomo łatwe pewnie tak sie okaże na sam koniec ale na zajęciach robiliśmy głównie
zadania z przebiegu ale trudniejsze gdzie rozwiazania wahały sie wgranicach 2 str A4.
wiem ze podstawa to dziedzina, asymptoty, pochodna pierwsza, pochodna druga i wykres
15 maj 22:20
Vizer: No to lecisz po kolei: dziedzina? Teraz w zależności od dziedziny sprawdzamy istnienie asymptot
(sprawdzamy na krańcach przedziału dziedziny), liczysz pierwszą pochodną, badasz znak i na
podstawie tego zauważasz czy jest to maksimum, czy minimum lokalne, dalej dla dokładniejszego
wykresu obliczasz drugą pochodną i to samo co z pierwszą pochodną, sprawdzając tym razem
wklęsłość/wypukłość, dla ułatwienia w rysowaniu można wyznaczyć punkty charakterystyczne.
15 maj 22:34
Mishyou: dobra postaram sie podziałać wedle wskazówek i mam nadzieję że coś wydukam. Dzięki
15 maj 22:38