trygonometria
Sarna: Wykaż, że wartość wyrażenia jest stała:
| | 1 + cosα | | sinα | |
( |
| − |
| ) * sinα |
| | √1 − cos2 α | | 1 + √1 − sin2 α | |
15 maj 21:44
Sarna: Po przekształceniach wychodzi mi, że wyrażenie jest = 2 cosα czyli nie jest stałe
15 maj 22:23
Eta:
........ =2 −−− jest stała
15 maj 22:28
Sarna: Mi wyszło ..=2cosα
15 maj 22:31
Eta:
| | 1+cosx | | sinx | |
( |
| − |
| )*sinx= |
| | sinx | | 1+cosx | |
| (1+cosx)2−sin2x | | 2+2cosx | | 2(1+cosx) | |
| = |
| = |
| = 2 |
| 1+cosx | | 1+cosx | | 1+cosx | |
15 maj 22:32
Sarna: początek rozumiem, ale jak wyszło w liczniku 2 + 2 cosα
15 maj 22:35
Eta:
Rzeczywiście masz rację

....... =2cosx
Czy masz jakieś założenie na
α? ( bo nie napisałaś
15 maj 22:38
Sarna: α ∊(270, 360)
15 maj 22:40
Eta:
No i to, zmienia postać rzeczy!
dla α∊(270
o, 360
o)
√1−cos2α= |sinα|= −sinα ( bo w IVćw, sinα<0
teraz dokończ ....... i będzie ok
15 maj 22:51
Sarna: dzięki
15 maj 22:54
Sarna: czyli wyjdzie −2, dobrze obliczyłam?
15 maj 23:00
Eta:
| (1+cosx)2+sin2x | | 2(1+cosx) | |
| = |
| = 2 |
| 1+cosx | | 1+cosx | |
15 maj 23:03
Sarna: Ale u mnie został jeszcze w mianowniku − czyli powinno wyjść wg mnie −2 ?
15 maj 23:05