zadanie z fizyki ze źródłem prądu oraz opornikiem i spadkiem napięć
Lacwik: Jeśli bieguny źródła prądu spiąć opornikiem 9Ω to spadek napięcia na zaciskach źródła wynosi
8,1V. Jeśli to samo źródło spiąć opornikiem 99Ω to spadek napięcia 8,91V. Oblicz siłę
elektromotoryczną źródła prądu i jego opór wewnętrzny.
Głównie chodzi mi o początek bo niezabardzo wiem z której strony to ugryźć
15 maj 21:42
aniabb:
| | ε | | ε | |
I= |
| ⇒ U/R= |
| ⇒ U +Ur/R =ε |
| | (R+r) | | (R+r) | |
8,1+8,1r/9 = ε
8,91+8,91r/99 = ε
przyrównać i wyliczyć r a potem ε
16 maj 09:43
aniabb: opór wewnętrzny r=1Ω siła elektromotoryczna ε=9V
16 maj 09:45
use: prawo ohma się kłania
16 maj 09:53