a)Oblicz pole trójkąta prostokatnego, wiedząc że wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta
prostego podzieliła przeciwprostokatna na dwa odcinki długości 3 cm i 12 cm. b) Oblicz pole
trójkąta prostokatnego, jeśli jego najkrótszą wysokość jest równa 9 cm a jedną z
przyprostokatnych ma długość 15 cm
a)
z podobieństwa trójkątów:
| 3 | h | ||
= | |||
| h | 12 |
b)
z twierdzenia Pitagorasa:
y2=152−92
y2=225−81
y2=144
y=12
z podobieństwa trójkątów:
| x | 15 | ||
= | |||
| 9 | y |
| x | 15 | ||
= | |||
| 9 | 12 |
| 1 | ||
P=15*11,25* | =... | |
| 2 |
| 1 | ||
P=15*6* | =45 | |
| 2 |