równanie prostej
Kacper: Dany jest kwadrat ABCD o polu 10 i wierzchołku A (2,−2). Przekątna BD tego kwadratu ma równanie
2x−y−1=0. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków kwadratu.
Mam już punkt C, wyszedł mi (−2,0), ale nie wiem jak wyznaczyć B i D.
15 maj 21:38
Kacper: Ma ktoś może pomysł?
15 maj 21:44
Kacper: Nikt na prawdę ?
15 maj 22:00
Kacper: Odświeżam. Potrzebuję to na jutro
15 maj 22:17
Mila: Rozwiązuję.
15 maj 22:20
Kacper: Mila, będę czekał

, dzięki!
15 maj 22:33
Mila:

k: 2x−y−1=0. ⇔
y=2x−1
Przekątne są prostopadłe i równe
AC: A=(2,−2)
prosta
| | −1 | | −1 | |
y= |
| x+b i −2= |
| *2+b⇔−2=−1+b⇔b=−1 |
| | 2 | | 2 | |
AC ma równanie:
Punkt o− punkt przecięcia prostych
x=0 i y=−1
O(0,−1) jest środkiem AC:
| | xa+xc | | 2+xc | | −1 | |
xs= |
| ⇔0= |
| ⇔xc=−2 i yc= |
| *(−2)−1=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
C=(−2,0)
równanie okręgu o środku o i promieniu r=OA
OA=
√22+12=
√5
x
2+(y+1)
2=5 i y=2x−1
x
2+(2x−1+1)
2=5
x
2+4x
2=5
5x
2=5
x=1 lub x=−1
y=2*1−1=1⇔B=(1,1) lub y=2*(−1)−1=−3 ⇔D=(−1,−3)
15 maj 22:40
Kacper: Dzięki!
15 maj 22:47
Mila: 
Powodzenia na matematyce.
15 maj 22:52