....
mycha177: Rozwiąż równanie
a)
x2+9=6x
b)
5+√15x+3x2=0
c)
(2−x)(2+x)=x2+4√2x+8
15 maj 21:35
Bogdan:
uporządkuj zapisy do postaci ax2 + bx + c = 0, potem oblicz Δ
15 maj 21:36
Kejt:
a)
x
2−6x+9=0
(x−3)
2=0
x=3
b)
3x
2+
√15x+5=0
(
√3x+
√5)
2=0
√3x+
√5=0
c)
(2−x)(2+x)=x
2+4
√2x+8
4−x
2=x
2+4
√2x+8
x
2+4
√2x−4=0
Δ=16*2+4*4=32+16=48
15 maj 21:40
15 maj 21:45
ZKS:
Po to że przeciętny licealista nie umie rozwiązywać równań bez pomocy Δ.
15 maj 21:48
Janek191:
b)
3 x2 + √15 x + 5 = 0
Δ = 15 − 4*3*5 = 15 − 60 < 0 − brak rozwiązań
======================================
15 maj 22:45
Janek191:
c)
( 2 − x)*( 2 + x) = x
2 + 4
√2 x + 8
4 − x
2 = x
2 + 4
√2 x + 8
2 x
2 + 4
√2 x + 4 = 0 / : 2
x
2 + 2
√2 x + 2 = 0
Δ = ( 2
√2)
2 − 4*1*2 = 8 − 8 = 0
| | − b | | −2 √2 | |
x = |
| = |
| = − √2 |
| | 2 a | | 2 | |
===============================
15 maj 22:51