proszę pomóżcie zadanie proste a nie rozumiem....
metalowy dzwon : a)Oblicz pole trójkąta prostokatnego, wiedząc że wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta
prostego podzieliła przeciwprostokatna na dwa odcinki długości 3 cm i 12 cm. b) Oblicz pole
trójkąta prostokatnego, jeśli jego najkrótszą wysokość jest równa 9 cm a jedną z
przyprostokatnych ma długość 15 cm
15 maj 21:33
irena_1:

a)
h
2=12*3=36
h=6cm
15 maj 21:47
słaby matematyk : dzieki, bardzo mi pomogłaś
15 maj 21:49
irena_1:

b)
Najkrótsza wysokość trójkąta prostokątnego to wysokość poprowadzona na przeciwprostokątną
x
2+9
2=15
2
x
2=225−81=144
x=12cm
x*y=9
2
12y=81
y=6,75cm
x+y=12+6,75=18,75cm
15 maj 21:50
słaby matematyk : a b ? omg jestem głupi...
15 maj 21:53
słaby matematyk : dziękuje
15 maj 21:53