trygonometria
Sarna: oblicz wartość wyrażenia cos 1590 * tg(−840)
15 maj 21:13
Eta:
1590= 4*360+150 840= 720+120
tg(−α)= −tgα
| | √3 | |
cos1590o= cos150o= cos(180o−30o)= −cos30o=− |
| . |
| | 2 | |
tg(−840
o)= −tg(720
o+120
o)= −tg120
o= −tg(180
o−60
o) = −(−tg60
o)= tg60
o=
√3
W=............
15 maj 21:24
Sarna: ten minus rozumiem, że wynika z parzystości funkcji, dlatego jest tg(−x)=−tgx ?
15 maj 21:28
pigor: ..., np. tak :
cos 1590* tg(−840)=− cos(4*360
o+150
o)* tg(2*360
o+120
o)=
= cos150
o* tg120
o= cos(180
o−30
o)* tg(180
o−60
o)= −cos60
o* (−tg60
o)=
= sin60
o=
12√3 . ...
15 maj 21:31
pigor: ...ups . ...

, to kto
15 maj 21:33
Sarna: ten minus rozumiem, że wynika z parzystości funkcji, dlatego jest tg(−x)=−tgx ?
Dziękuję bardzo
15 maj 21:33
pigor: ... no jasne ja

, przepraszam , wiem gdzie ...
15 maj 21:34
pigor: ..., ale niech autor posta sobie pomyśli , przepraszam . ..:(
15 maj 21:35
Krzysiek : | | −y | |
ten minus wynika ztego z e tg(−α)= |
| czyli tg(−α)=−tgα |
| | x | |
Oprocz tego jest takie twierdzenie. Jezeli znak kata zmienimy na przeciwny to wartosc
bezwzgledna wszystkich funkcji trygonometrycznych tego kata nie zmieni sie ; natomiast zmieni
sie znak wszystkich funkcji trygonometrycznych na przeciwny z wyjatkiem cosinusa .
16 maj 01:55
Krzysiek : Poza tym tangens nie jest funkcja parzysta
16 maj 02:05
aniabb: ten minus wynika z nieparzystości funkcji tg

i to twierdzenie również jest wynikiem
nieparzystości a wyjątek dla cosinusa jest dlatego że cos jest funkcja parzystą
16 maj 07:44
pigor: ..., co ładnie widać na wykresach tych funkcji w przedziale (−90
o;90
o) . ...
16 maj 13:52
Eta:
16 maj 14:03
pigor: o...
Eta , jesteś niezastąpiona jak zwykle − to był tu mój pierwszy post dzisiaj i
musiałem się jakoś .przywitać ...
16 maj 14:09
Eta:

na powitanie
16 maj 14:17
Sarna: hmm a jak to się ma do tego, że w pierwszej ćwiartce wszystkie są dodatnie, w drugiej tylko
sinus?nie bardzo rozumiem kiedy jaki znak?jaki będzie ostateczny wynik?
18 maj 22:33
regina: sin(−1320) * tg 840 + cos (−2100)
10 lis 18:43