1 | ||
Przedstaw funkcję kwadratową f(x)=− | (x−4)2+5 w postaci ogólnej i oblicz jej wyróżnik. | |
4 |
1 | 1 | 1 | ||||
f(x) = − | ( x − 4)2 + 5 = − | *( x2 − 8 x + 16) + 5 = − | x2 + 2 x − 4 + 5 | |||
4 | 4 | 4 |
1 | ||
f(x) = − | x2 + 2 x + 1 − postać ogólna danej funkcji | |
4 |
1 | ||
a = − | , b = 2 , c = 1 | |
4 |
1 | ||
Δ = b2 − 4a*c = 22 − 4*( − | ) *1 = 4 + 1 = 5 | |
4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |