ciągi, proszę o pomoc
a: oblicz sumę wszystkich dwucyfrowych liczb naturalnych które przy dzieleniu przez 5 dają resztę
2. dział ciągów
15 maj 20:59
Mila: Liczby te tworzą ciąg arytm. o różnicy r=5
a
1=12 (12:5=2 r.2)
a
n=97
r=5
a
n=a
1+(n−1)*r
97=12+(n−1)*5
97=12+5n−5
90=5n
n=18
15 maj 21:06
bezendu:
a
1=7
a
n=17
a
2=12
r=12−7=5
7+(n−1)*5=17
7+5n−5=17
5n=15
n=3
15 maj 21:08
bezendu: nie patrz na moje rozwiązanie

jest błędne
15 maj 21:09
Eta:
| | 97−12 | |
12, 17,.... , 97 −− ciąg arytmetyczny a1=12 , an= 97 n= |
| +1= 18 |
| | 5 | |
S
18= 109*9= 981
15 maj 21:19
a: wynik wychodzi zly niestety
15 maj 21:51
a: musi wyjs 999
15 maj 21:51