Funkcja
bezendu:
| | x3+1 | |
Funkcja f określone jest wzorem f(x)= |
| . Wykazać, że jeżeli dla dwóch liczb ujemnych |
| | x2 | |
a i b zachodzi równość f(a)=f(b), to liczby a i b są równe.
| x3+1 | | x3+3x2+3x+1 | |
| = |
| rozpisałem licznika ale dalej nie mam pomysłu. Może ktoś |
| x2 | | x2 | |
dać jakąś wskazówkę co dalej ?
15 maj 20:53
Bogdan:
licznik ?
15 maj 20:57
bezendu:
x
3+1=x
3+3x
2+3x+1
15 maj 20:59
Bogdan:
Założenie: a < 0 i b < 0 i f(a) = f(b)
| a3 + 1 | | b3 + 1 | |
| = |
| ⇒ a3b2 + b2 = a2b3 + a2 |
| a2 | | b2 | |
(a
3b
2 − a
2b
3) − (a
2 − b
2) = 0 ⇒ a
2b
2(a − b) − (a − b)(a + b) = 0
(a − b)((a
2b
2 − a − b) = 0 spróbuj dokończyć
15 maj 21:10
Bogdan:
x3 + 1 = (x + 1)(x2 − x + 1), natomiast x3 + 3x2 + 3x + 1 = (x + 1)3
15 maj 21:12
bezendu:
| | b3+1 | |
to |
| to jest funkcja określona dla liczby b ? |
| | b2 | |
15 maj 21:13
Bogdan:
| | x3 + 1 | | 43 + 1 | | z3 + 1 | |
jeśli f(x) = |
| , to np.: f(4) = |
| , f(z) = |
| , |
| | x2 | | 42 | | z2 | |
itd.
15 maj 21:16
bezendu:
a−b=0 lub a2b2−a−b=0
a=b lub a2b2=a+b ?
15 maj 21:21
Mila: x
3+1=(x+1)*(x
2−x+1)
Moze tak?
| | 1 | | 1 | |
f(a)=f(b)⇔a+ |
| =b+ |
| ⇔ |
| | a2 | | b2 | |
| | a+b | |
a−b=0 lub |
| =1 to jest niemożliwe (licznik ujemny, mianownik dodatni)⇔ |
| | a2b2 | |
a=b
cnw
15 maj 21:21
bezendu: Na pewno tak pomylił mi się wzór skróconego mnożenia

dziękuje
15 maj 21:24
Bogdan:
jeśli a<0 i b<0 ⇒ −a>0 i −b>0, stąd a2b2 − a − b > 0, czyli nie równa się zero,
zostaje tylko a − b = 0 ⇒ a =
15 maj 21:31
bezendu: a=b
15 maj 21:44