PW: Losowanie Krzyśka to losowanie ze zbioru 33−elementowego, w którym jest:
12 wygrywających,
9 uprawniających do dalszego losowania (bo Janek już jeden wyciągnął)
12 pustych (bo początkowo było 13 pustych, a Janek jeden wyciągnął).
|Ω| = 33, spełnione są założenia twierdzenia zwanego klasyczną definicją prawdopodobieństwa
(wyciągnięcie każdego z losów jest jednakowo prawdopodobne).
Zdarzeniu "Krzysiek wyciągnął los wygrywający" sprzyja 12 zdarzeń elementarnych, więc
prawdopodobieństwo P(A) obliczamy zgodnie ze wzorem
pigor: ... , taka szansa w tej loterii nie za duża

, dlatego widziałbym
inną ścieżkę Krzyska do ...

wygranej :
| | 10 | | 13 | | 12 | | 2*13*2 | | 52 | |
P(WK)= |
| * |
| * |
| = |
| = |
| ≈ 0,04.  |
| | 35 | | 34 | | 33 | | 7*17*11 | | 1309 | |
PW: A, rozumiem, pomyślałem w pierwszym odruchu tylko o szansie Krzyśka w pojedynczym ciągnięciu
(raz i koniec), a przecież ma też możliwość wyciągnięcia losów uprawniających do dalszej gry.
Przy takim rozumieniu zadanie staje się dość skomplikowane. Jednak szansa musi być większa niż
| | 4 | |
|
| . Na pewno nie będzie taka mała. Oprócz tego co policzyłem dochodzą jeszcze inne |
| | 11 | |
możliwości.
Zastanówmy się − jaka w tym zadaniu jest przestrzeń Ω.
Jest to doświadczenie wieloetapowe.
Niech W
1 oznacza zdarzenie "Krzysiek wylosował los wygrywający za pierwszym razem" (to które
| | 12 | |
ma prawdopodobieństwo |
| ), |
| | 11 | |
U
1 − "Krzysiek wylosował za pierwszym razem los uprawniający do dalszego losowania"
P
1 − "Krzysiek wylosował za pierwszym razem los pusty"
| | 9 | | 12 | |
P(U1)= |
| , P(P1)= |
| |
| | 33 | | 33 | |
Ω=W
1∪U
1∪P
1, przy czym zdarzenia te są rozłączne. Niech W
K oznacza zdarzenie "Krzysiek
wyciągnął los wygrywający" (w ogóle w całej zabawie}. Można powiedzieć, że
P(W
K|W
1)=1, P(W
K|P
1)=0, P(W
K|U
1)=p
2
Na mocy twierdzenia o prawdopodobieństwie całkowitym
| | 9 | |
P(WK) = P(WK|W1) • 1 + P(WK|P1)•0 +p2• |
| = |
| | 33 | |
Znalezienie prawdopodobieństwa p
2 polega na tym samym rozumowaniu z mniejszą liczbą losów
uprawniających do dalszego losowania − na 32 losy będzie ich 8.
i dalej:
aż do
przy czym p
10 znamy − jest to prawdopodobieństwo wyciągnięcia losu wygrywającego, gdy w
poprzednich 9 losowaniach szczęściarz Krzysiek cały czas wyciągał losy uprawniające do
dalszych losowań, a więc mamy 24 losy, w tym 12 wygrywających.
Licząc "nazad" mamy:
| | 12 | | 1 | | 1 | | 1 | | 12 | | 2 | | 1 | | 1 | |
p9= |
| + |
| • |
| = |
| , p8= |
| + |
| • |
| = |
| , |
| | 25 | | 25 | | 2 | | 2 | | 26 | | 26 | | 2 | | 2 | |
| | 12 | | 3 | | 1 | | 1 | | 12 | | 4 | | 1 | | 1 | |
P7= |
| + |
| • |
| = |
| , p6= |
| + |
| • |
| = |
| |
| | 27 | | 27 | | 2 | | 2 | | 28 | | 28 | | 2 | | 2 | |
| | 12 | | 5 | | 1 | | 1 | | 12 | | 6 | | 1 | | 1 | |
p5= |
| + |
| • |
| = |
| , p4= |
| + |
| • |
| = |
| |
| | 29 | | 29 | | 2 | | 2 | | 30 | | 30 | | 2 | | 2 | |
| | 12 | | 7 | | 1 | | 1 | | 12 | | 8 | | 1 | | 1 | |
p3= |
| + |
| • |
| = |
| , p2= |
| + |
| • |
| = |
| , |
| | 31 | | 31 | | 2 | | 2 | | 32 | | 32 | | 2 | | 2 | |
| | 12 | | 9 | | 1 | | 1 | |
a więc p1=P(WK)= |
| + |
| • |
| = |
| |
| | 33 | | 33 | | 2 | | 2 | |
Przyznam, że nigdy takiego zadania nie robiłem, ale myślę (jako wróg drzewek), że po
narysowaniu drzewka sprawa byłaby oczywista.