Trygonometria
XYZ: wykaż ze dla dowolnego kąta α spełniającego warunek α≠k*45 stopni gdzie k nalezy do C,równość:
| ctg(270−α) | | ctg2(360−α)−1 | |
| * |
| =1 jest tożsamosciowa |
| 1−tg2(180−α) | | ctg(180+α) | |
Doszedłem do równania :
Próbowałem go przekształacać ale za Chiny nie wychodzi 1
Proszę o pomoc
15 maj 20:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale tg i ctg jakiego kąta

bo ja też 'za Chiny' nie wiem jak Ci może dalej coś wyjść
15 maj 20:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że:
| | 1 | | tg2x−1 | |
1 − ctg2x = 1 − |
| = |
| |
| | tg2x | | tg2x | |
i popatrz ... poskraca się wszystko


15 maj 20:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
jednak tgx = |
| to bardzo przydatna tożsamość  |
| | ctgx | |
15 maj 20:47