Ciągi
Hans: Rozwiąż nierówność:
−1+(√x)2+(√x)3+(√x)4+...<√x
Przerzuciłem √x na prawą stronę a1=−1
q=√x
rozwiązałem |q|<1 ale mi coś nie wychodzi oczywiscie dalej liczyłem Sume itd. ale mi cos nie
pyka..
15 maj 20:30
Eta:
√x+(
√x)
2+(
√x)
3+(
√x)
4+........ <1
a
1=
√x, q=
√x |q|<1 ⇒ x∊(0,1)
| | √x | | 1 | |
S= |
| <1 ⇒ √x((2√x−1)<0 ⇒ 2√x−1<0 ⇒ √x< |
| |
| | 1−√x | | 2 | |
| | 1 | |
to x < |
| i x€(0,1) z założenia |
| | 4 | |
odp;
x∊(0,14)
15 maj 21:04
Vizer: Eta jak przeniesiemy pierwiastek na drugą stronę to chyba ze znakiem przeciwnym powinien
się pojawić
15 maj 21:07
Eta:
Nie zauważyłam,że po prawej nie ma minusa

No to tak x€(0,1) a
1= x , q=
√x
| | x | |
|
| <1+√x /* (1−√x) >0 |
| | 1−√x | |
x
2+x−1<0 Δ =5

za niedopatrzenie
15 maj 21:14