Koło
olkaq:

Oblicz długości dwóch okręgów stycznych wewnętrznie, wiedząc, że odległość środków tych okręgów
jest równa 4, zaś stosunek długości ich promieni wynosi 5/3
15 maj 20:29
Bogdan:
| | R | | 5 | |
czyli dla R > r: R − r = 4 i |
| = |
| , rozwiąż ten układ równań |
| | r | | 3 | |
15 maj 20:33
olkaq: ok spróbuję jak będę miała wątpliwości to napiszę
15 maj 20:36
olkaq: | | 12 − 2r | |
Wyszlo mi coś takiego: |
| = 0 tylko nie wiem co teraz z tym zrobić |
| | 3r | |
15 maj 21:12
Bogdan:
R = r + 4 i 3R = 5r ⇒ 3(r + 4) = 5r ⇒ 3r + 12 = 5r ⇒ 2r = 12 ⇒ r = 6 i R = 10
15 maj 21:15
olkaq: Ok dzięki ale ja jest głupia że na to nie wpadłam

dla ciebie
15 maj 21:25
Eta:
15 maj 21:25
Bogdan:
15 maj 21:27
THIRTEEN [13[: I Z CZEGO WY SIĘ ŚMIEJECIE
15 maj 21:36
15 maj 21:37