Wielomiany - zastosowania (zad. z treścią)
Zbiciu: Zadanie brzmi tak:
Podstawą domku dla lalek jest prostokąt o obwodzie 32 dm. Wysokość domku w najwyższym punkcie
wynosi 5 dm.
a) Wyraź objętość domku V jako funkcję zmiennej x. Określ dziedzinę funkcji.
b) Dla jakiej wartości x objętość domku jest równa 240 dm
3?
Rysunek do zadania na tej stronie:
http://img201.imageshack.us/img201/2151/domekdlalalek.png
17 wrz 15:45
Zbiciu: Jest też wykres wielomianu (taki falowany) gdzie 0 jest pierwiastkiem jednokrotnym i 8 też stąd
wiem że to na pewno będzie 2x(x−8) ale dalej? wykres DO 0 jest przerywany, potem w przedziale
(0;5) jest linia ciągła, a dalej znowu jest przerywana.
17 wrz 16:05
Zbiciu: funkcja największą wartość przyjmuje dla x= 5
17 wrz 16:14
Zbiciu: nikt nie umie tego zrobić?
17 wrz 21:44
AROB: Pomagam.
17 wrz 22:04
AROB: boki prostokąta: a, b
2a +2b = 32 ⇒ a + b = 16 ⇒ b = 16 − a , Dziedzina: a∊(0,16)
V=abh, h=5dm
V=240 dm3
a) V(a) = a(16−a)*5 = 80a − 5a2 (użyłam "a" zamiast x)
b) −5a2 + 80a = 240 /:(−5)
a2 − 16a + 48 = 0
Δ= 64 , a1=12, a2=4
Odp. Objętość domku jest równa 240 dm3 dla a=12 dm (b=4 dm) lub a=4 dm (b=12 dm).
17 wrz 22:15
hhhklffg: Dzielisz domek na pol wzdluz wysokosci. otrzymujesz 2 figury w podstawie.(dwa trapezy)
wymiary trapezu
a=x
b=5
h=x
wzor na pole trapezu p=(a+b)*h/2
podstawiasz i wychodz tobie
5x+x2/2 *2 − mnozysz razy 2 i masz podstawe do objetosci.
obwod wynosi 32 odejmujesz od niego 4x i dzielisz na 2
otrzymujesz 2(16−2x)
v=Pp*h
v=2x(5+x)(16−2x)
v=2x(x+5)(8−x)
b)
dlugosc musi byc dodatnia wiec x>0
v=240
240=2x(x+5)(8−x)
2x(8x−x2+40−5x) − 240=0
16x2− 2x3+80x−10x2−240=0
−x( x2−40)+3( x2−40)=0
( x2−40)(3−x)=0
x2−40 =0 v 3−x=0
x=3 v x=pierwiastek 40 v x= minus pierwiastek 40
24 paź 21:52