Koło
THIRTEEN [13]:W okrąg o promieniu R wpisano trzy jednakowe okręgi wzajemnie styczne oraz styczne do danego
okręgu. Wyznacz ich promień
15 maj 20:23
irena_1:
A, B, C− środki małych okręgów
r− promień małego okręgu
K, L, M− punkty styczności małych okręgów z dużym okręgiem
t− promień okręgu opisanego na trójkącie ABC
2
2r√3
2r√3
t=
*
=
3
2
3
R=t+r
2r√3
+r=R
3
r(2√3+3)=3R
r(12−9)=3(2√3−3)R
r=(2√3−3)R
15 maj 20:37
THIRTEEN [13]: Ok dzięki jak będę miał jeszcze wątpliwości co do tego zadania to napiszę.