monotoniczność i ekstrema
gocha: Cześć, próbuję ogarnąć matmę, a orłem z niej nie jestem i już mi się wszystko pomieszało. Gdyby
ktoś mi mógł pomóc rozwiązać to zadanie to byłabym bardzo, bardzo wdzięczna.
Mam wyznaczyć monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji
f(x)=
x2+2x określam tutaj dziedzina jako x>0
wyliczyłam pochodną, która wyszła mi tak: f'(x)=
x2+2x2
następnie wyznaczam przedziały monotoniczności:
f'(x)>0 , f'(x)<0
x
1=−
√22 x
2=
√22
i teraz powinnam (co wynika z moich notatek

napisać, ze
funkcja rośnie w (−
∞,−
√22) ,
√22,
∞)
funkcja maleje w (−
√22 ,
√22)
Fmax f(
√22 )
ale tu pojawiają się moje wątpliwości co do tej odpowiedzi, bo skoro dziedziną są liczby
większa od zera, to Fmin nie mam, a czy te przedziały monotoniczności są dobrze określone?
15 maj 20:19
Bogdan:
Dziedzina Df: x∊R \ {0}, czyli x≠0
15 maj 20:23
gocha: jeden banalny błąd i zastanawiam się od godziny. Stworzyłam własną teorię, że mianownik nie
może być ujemny... Dzięki bardzo za pomoc
15 maj 20:27
Bogdan:
Jeszcze raz ustal przedziały monotoniczności, pamiętaj, że x≠0, ustal ponownie ekstrema funkcji
15 maj 20:30
gocha: jeśli chodzi o monotoniczność w przedziale, gdzie funkcja maleje, powinnam wykluczyć 0?
A mógłbyś mnie naprowadzić, gdzie mam błąd jeśli chodzi o ekstrema?
15 maj 20:35
Bogdan:
Podaj zapis pochodnej, stosuj dużą literkę U przy zapisywaniu ułamków
15 maj 20:40
gocha:
| | (x2+2)'(x)−(x2+2)(x)' | | 2x*x−(x2+2)*1 | | 2x2−x2−2 | | x2−2 | |
f'(x)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | | x2 | | x2 | |
15 maj 20:44
Bogdan:
| | (x + √2)(x − √2) | |
czyli f'(x) = |
| |
| | x2 | |
15 maj 20:47
gocha: aż mi wstyd za moje błędy. Jeszcze raz dzięki za pomoc
15 maj 20:53
Bogdan:
powodzenia
15 maj 20:55
Janek191:
ymin = f( √2)
15 maj 21:39