matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
podpowie ktos jak zrobic?
a:
znajdź liczbę x dla której liczby x, x+3, 16 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
15 maj 20:17
Kostek:
(x+3)
2
=16x x
2
+6x+9−16x=0 x
2
−10x+9=0 Δ=(−10)
2
−4*9=64
√
Δ
=8
10−8
x
1
=
=1
2
10+8
x
1
=
=9
2
x=1 lub x=9
15 maj 20:21