jak wiadomo Ft=Δp ale uwaga
wzor ten jest dobry tylko gdy wartość siły jest stała, bo tylko
dla takiej siły można brać przedział czasu, w którym ta stała siła działała. Jak widzisz na
wykresie tam siła nie jest stała tylko zmienia sie w czasie to w takim razie pytanie jaki
wykres byłby dobry dla tego wzoru
odpowiedz masz powyzej i co warto zauwazyc zmiana pędu w
tym wypadku jak widac rowna jest polu prostokąta pod wykresem czyli siła razy czas a wiec w
twoim przypadku zmiana pędu bedzie rowna polu tyle ze trojkąta pod wykresem a wiec
| 1 | ||
Δp= | Ft=... | |
| 2 |