| 1 | |
| 3√7 |
| 1 | 1 | 1 | |||
= | = | = ~ 0,125 | |||
| 3√7 | 3*2,65 | 7,95 |
1. Obieram odcinek jednostkowy AB
2. Na prostej odkładam odcinek FG = AB = 1
3. W punkcie G wystawiam prostopadłą i ponownie odkładam odcinek GH = AB = 1
4. FH = V2 − tw.Pitagorasa
5. W punkcie H wystawiam PH = AB i prostopadłą do FH
6. FP = V3 − ΔFHP , tw.Pitagorasa
7. Na innej prostej odkładam odcinek CD = 2*AB = 2
8. W punkcie D wystawiam prostopadłą DE = FP = V3
9. Odcinek CE = V7 − z tw. Pitagorasa CE2 = CD2 + DE2 ⇒ CE2 = 22 + (V3)2 = 7
10. Na osi liczbowej odkładam odcinek OR = CE = V7
11. Z punktu O wyprowadzam dowolną półprostą (nie leżącą jednak na wybranej prostej)
i odkładam trzy odcinki równej długości.Koniec ostatniego odcinka K łączę z punktem R
Z punktu końcowego pierwszego odcinka prowaz równoległą do KR otrzymując na osi
liczbowej punkt R1
Rysunek dołączam w następnym poście.

| 1 | ||
OR1 = | *V7 | |
| 3 |