Wykaż, że jeśli każda z przekątnych trapezu dzieli na połowy jeden z jego kątów
wajdzik:

Wykaż, że jeśli każda z przekątnych trapezu dzieli na połowy jeden z jego kątów wewnętrznych,
to ten trapez ma trzy równe boki.
Totalnie nie mam pojęcia jak mam to wykazać.
15 maj 19:58
Mila:

ΔACD− Δrównoramienny, kąty α (czerwony łuk) są równe jako kąty naprzemianległe wewnętrzne.
AD=DC=b
ΔDBC−Δrównoramienny, kąty β (niebieski łuk) są równe jako kąty naprzemianległe wewnętrzne.
CB=DC=b
15 maj 20:09
irena_1:

Kąty BAC i ACD to kąty naprzemianległe, więc przystające.
Kąty ABC i CAD są przystające, bo przekątna AC jest dwusieczna kąta DAB.
W trójkącie ACD są dwa przystające kąty, więc jest to trójkąt równoramienny, czyli
|AD|=|CD|
Podobnie− trójkąt BCD jest równoramienny, czyli |CD|=|BC|
Wniosek− |AD|=|CD|=|BC|
15 maj 20:11
wajdzik: Dzięki dziewczyny.
18 maj 12:36