nie wiem nawet jak zacząć, proszę o pomoc
a: suma dziewięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego w którym a2=4 i a5=−32 jest równa
.. ?
15 maj 19:47
Eta:
| | q9 −1 | |
S9= a1* |
| =.......... dokończ |
| | q−1 | |
15 maj 19:51
Eta:
Lub policz "na piechotę"
−2, 4, −8,16, −32,64, −128, 256,−512
S9= ........
15 maj 19:52
a: | | a5 | |
nie wiem tylko czemu |
| = q3. taki jest wzór że potęga jest 3 czy od czego to |
| | a2 | |
zalezy ?
15 maj 19:58
a: a wynik mi wyszedł dobry, dziękuję
15 maj 19:58
Eta:
| | a5 | |
a5=a1*q4=a2*q3 ⇒ q3= |
| |
| | a2 | |
15 maj 20:07
15 maj 20:08